Kis csapatunk

Családi pincészet, a szó szoros értelmében

Csak mi hibázhatunk vagy dönthetünk helyesen. És ez jó!

1-57-scaled
Gilbert Balázs
Szőlész-borász
1-60-scaled
Gilbert Lili
kommunikáció-marketing

Balázs

A belső indíttatás eredete

 10 éves korom óta nézek földhirdetéseket. A dédszüleim közül mindkét ágon voltak, akik a mezőgazdaságból éltek. A nagyszüleim korában a földeket már elvették, így maradt a kert és a kis szőlő, ahol tisztelettel áldozhattak a természet csodáinak. Tőlük ragadt rám a megszállottság. Az egyik alsó tagozatos biológia óra után megértettem, hogy egy napraforgómag elvetésével egész marék nyerhető. Ez a felfedezés pedig arra sarkalt, hogy szüleimnek imponálva magam termesszem meg az apa-fia focimeccs nézésekhez a szotyit. El is ültetem a magokat, tapasztalat és tudás hiányában a diófa alá. Próbáltam öcsémet is bevonni az üzembe, ketten minden izgalmasabb, de nem nagyon értette, hogy ebben mit lehet élvezni. Minden reggel a napom a diófához vezetett. Máig felcsigáz a növények fejlődése és élete. A makuka termesztésem azonban kicsit sem lett sikeresnek mondható. A bibliai csapások megtizedelték az állományt. Vihar tépte ki, kutyánk ásta ki, öcsém rúgta ketté egy jogtalannak vélt testvéri iránymutatásra hivatkozva. Rögtön rájöttem, hogy többön múlik a siker, mint a magot a földbe tenni. Első évem csúfos vereségét egy dália tő kompenzálta. Az elültetett gumó megállás nélkül hozta a sárga virágokat. A mamám kijelentette: – Ebből a gyerekből kertészmérnök lesz!

Így is lett. Az alapképzés közben már láttam, hogy tovább kell mélyítsem tudásomat a termesztés egyik legkritikusabb szegmense, a növényvédelem felé. A megszerzett tudást arra használom, hogy csak a legszükségesebb kémiai beavatkozásokat végezzük el a minőségi termés érdekében. Szeretem szépnek és egészségesnek látni a szőlőtőkéinket. Biztos vagyok benne, hogy a borban meghálálják. Az egyetem elvégzése után 20 nappal már munkába álltunk, Lilivel egyszerre kaptunk munkalehetőséget egy mádi borászatnál. Lili marketinges, én szőlész lettem.

Azonnal beleszerettünk a tájba. Rengeteg lehetőséget látunk benne. Lili legfőbb feladata, hogy az itt megélt csodákat minél többeknek közvetítsük, ezzel is idecsalogatva Titeket. A borainkat olyan embereknek célozzuk, akikkel szívesen beszélgetnénk. Folyamatosan számolunk, hogy az áraink versenyképesek legyenek a multik polcán elérhető nagy palackszámú tételekkel. Mindent magunk végzünk, a szőlő kézimunkáitól a pincei feladatokig. Hálásak vagyunk a borvidéken felépített Nonprofit feldolgozókért, ahol reduktív borainkat a kor követelményének megfelelő, hűtött acéltartályokban készíthetjük el, palackozhatjuk a pincénkből származó hordós borokkal együtt teljes tisztaságban.

Szeretnénk szépen élni, izgalmas emberekkel jókat beszélgetni, bort kóstolva világokat megismerni, a borainkkal a saját kis világunkat megmutatni.