Kis csapatunk

Családi pincészet, a szó szoros értelmében

Csak mi hibázhatunk vagy dönthetünk helyesen. És ez jó!

1-57-scaled
Gilbert Balázs
Szőlész-borász
1-60-scaled
Gilbert Lili
kommunikáció-marketing

Balázs

A belső indíttatás eredete

 10 éves korom óta nézek földhirdetéseket. A dédszüleim közül mindkét ágon voltak, akik a mezőgazdaságból éltek. A nagyszüleim korában a földeket már elvették, így maradt a kert és a kis szőlő, ahol tisztelettel áldozhattak a természet csodáinak. Tőlük ragadt rám a megszállottság. Az egyik alsó tagozatos biológia óra után megértettem, hogy egy napraforgómag elvetésével egész marék nyerhető. Ez a felfedezés pedig arra sarkalt, hogy szüleimnek imponálva magam termesszem meg az apa-fia focimeccs nézésekhez a szotyit. El is ültetem a magokat, tapasztalat és tudás hiányában a diófa alá. Próbáltam öcsémet is bevonni az üzembe, ketten minden izgalmasabb, de nem nagyon értette, hogy ebben mit lehet élvezni. Minden reggel a napom a diófához vezetett. Máig felcsigáz a növények fejlődése és élete. A makuka termesztésem azonban kicsit sem lett sikeresnek mondható. A bibliai csapások megtizedelték az állományt. Vihar tépte ki, kutyánk ásta ki, öcsém rúgta ketté egy jogtalannak vélt testvéri iránymutatásra hivatkozva. Rögtön rájöttem, hogy többön múlik a siker, mint a magot a földbe tenni. Első évem csúfos vereségét egy dália tő kompenzálta. Az elültetett gumó megállás nélkül hozta a sárga virágokat. A mamám kijelentette: – Ebből a gyerekből kertészmérnök lesz!

Így is lett. Az alapképzés közben már láttam, hogy tovább kell mélyítsem tudásomat a termesztés egyik legkritikusabb szegmense, a növényvédelem felé. 2018 első szőlészeti éve óta folyamatosan ismerkedtem a kemikáliáktól mentes, ökológiai termesztéssel. Néhány világvége Netflix dokumentumfilm, hó nélküli tél, aszályos nyár és tömegtermelésre kényszerítő gazdasági folyamat fölfogása után 2021 augusztusa óta nem juttatunk ki vegyszereket. Szeretem szépnek és egészségesnek látni a szőlőtőkéinket és mióta természetes anyagokat használunk, ez még nagyobb öröm forrás és büszkeség. Az egyetem elvégzése után 20 nappal már munkába álltunk, Lilivel egyszerre kaptunk munkalehetőséget egy mádi borászatnál. Lili marketinges, én szőlész lettem.

Azonnal beleszerettünk a tájba. Rengeteg lehetőséget látunk benne. Lili legfőbb feladata, hogy az itt megélt csodákat minél többeknek közvetítsük, ezzel is idecsalogatva Titeket. A borainkat olyan embereknek célozzuk, akikkel szívesen beszélgetnénk, akik fenntartható módon szeretnék élvezni a bolygónk adta csodákat.

Mindent magunk végzünk, a szőlő kézimunkáitól a pincei feladatokig. 

Szeretnénk szépen élni, izgalmas emberekkel jókat beszélgetni, bort kóstolva világokat megismerni, a borainkkal a saját kis világunkat megmutatni.

Gilbert Balázs